Af Lene Memborg   Foto: Cliff Hulsten

Værestedet for tidligere misbrugere X-House skal igang med en tiltrængt renovering, der er ikke blev ofret noget som helst de seneste 10 år, så nu skal der ske noget.

Og selvom det vil betyde at stedet vil være lukket en periode, så vil brugerne få helt andre og bedre præmisser når lokalerne i Willemoesgade 65 igen står klar.

Det bliver en gennemgribende renovering til en pris på omkring 350.000 kroner, men så bliver det virkelig også godt. – Vi har hidtil kun haft et tekøkken, og vi har længe haft et brændende ønske om at få et rigtigt køkken på stedet, så vi selv får mulighed for at lave mad.

Vi vil også kunne holde arrangementer og fester uden at skulle bruge penge på at købe mad udefra. Det ønske gik vi til kommunen med, der blev i første omgang ledt efter andre lokaler til os, men det kunne ikke lade sig gøre. Vi fik så at vide, at der kunne findes mellem 30.000 og 50.000 kroner til etablering af et køkken på stedet. Der kom en fra Ejendomme i Esbjerg Kommune og kiggede på lokalerne, og i bestyrelsen bad vi om at få et overslag over, hvad en større renovering kunne koste. Overslaget lød på de 350.000 kroner, og en måneds tid efter godkendte politikerne i Social- og Arbejdsmarkedsudvalget den store renovering, fortæller en tydelig glad formand for X-House, Cliff Hulsten.

Den store renovering af X-House omfatter blandt andet nye lofter, udsugning i rygerummet, nyt køkken og en tiltrængt maling af alle rum.

– Det trænger virkeligt til en kærlig hånd. Vurderingen var, at der ikke var blevet foretaget nogen som helst form for vedligehold i omkring ti år. Jeg er selv uddannet kok og har gerne villet lave madkurser for brugerne, og det er så fantastisk at vi nu får mulighed for det.

Målet er, at vi skal kunne lave mad sammen mindst en gang om ugen og så selvfølgelig til større arrangementer. Vi vil gerne være et fristed, hvor man kan føler sig godt tilpas, og der spiller det at lave maden sammen, hygge og spise sammen en virkelig stor rolle, siger Cliff.

Når værestedet skal istandsættes, betyder det samtidig, at stedet bliver lukket ned, mens arbejdet står på.

– Arbejdet går i gang den 23. september, og vi regner med, at det tager omkring fem uger. Vi har informeret vores brugere om det, og vi er i fællesskab ved at rydde lokalerne og gøre klar til håndværkerne. Der er en reel risiko for, at nogle af brugerne “kan falde i”, mens vi har lukket X-House ned. Det skulle jo helst ikke ske, så vi laver lidt aktiviteter “ud af huset”. Vi står til rådighed på telefonen, hvis der er brug for en snak, og heldigvis har vi mulighed for at lave et “pop-up-møde” med kort varsel i lokalerne ved Vindrosen eller på Torvet. Det er selvfølgelig ærgerligt, at vi skal holde lukket i en periode, men når jeg tænker på, hvor godt det bliver, når renoveringen er overstået, så glæder jeg mig bare på stedets vegne slutter Cliff Hulsten.

 

Fakta om stedet

Er et værested for tidligere misbrugere

X-House er en forening og har til huse i Willemoesgade 65

X-House har omkring 25 forskellige brugere, og på en uge er der omkring 50 personer forbi

Der arrangeres forskellige aktiviteter for brugerne fx. fællesspisninger og filmaftener med mere