Tekst og fotos: KomEsbjerg

Esbjerg Børne- og Ungdomsteater har igen sat teltpælene og rejst det blå cirkustelt i Nørreskoven, hvor man frem til og med 8. juni kan opleve Alice i Eventyrland – vel at mærke i en meget fordansket og børnetilrettet udgave af den engelske forfatter Lewis Carrolls bog fra 1865.

Trods den danske bearbejdelse har instruktøren, Victor Hougaard Bjerrum bevaret både forløbet og de kendte figurer i fortællingen. KomEsbjerg var med til premieren torsdag aften, og nåede også inden forestillingen at få en snak med den unge instruktør, som i øvrigt også har leveret både manuskript og drejebog, ligesom sangteksterne og kostumeskitser er flydt fra Victors pen.

Hvornår startede du med arbejdet til sommerens forestilling, Victor?

Umiddelbart efter sidste sommers forestilling læste jeg bogen; men det egentlige skrivearbejde startede første hen på efteråret, efter den færøske musiker Kim Hansen havde accepteret at skrive musikken til mine nye tekster. Vi var ret hurtigt enige om, helheden skulle være så eventyrlig, festlig og farverig som overhovedet muligt, samtidig med forestillingen skulle bæres af mange børn og unge på scenen.

Hvor mange har I så fået involveret i årets forestilling?

På scenen er vi 100 børn, unge og lidt ældre, den ældste er faktisk 67; men ellers er aldersspændet hovedsageligt 4-16 år. Ud over de unge på scenen er også et utal af frivillige involverede. Der er f.eks. syet mere end 100 kostumer, da flere jo ikke kun har én rolle i stykket. Mange frivillige har også været involveret i opsætning af teltet, bygning af kulisser og andre opgaver, inden vi er kommet så langt, der kan være premiere i dag.

I virker jo nærmest som én stor familie herude i skoven, er der mange gengangere og søskende fra år til år?

Ja, når vi taler om Familieforestilling, kan det godt tages helt bogstaveligt. Både i relation til opbygningen af selve forestillingen; men også blandt de involverede. Vi har et fantastisk fællesskab, og gennem de 41 tidligere sæsoner har Esbjerg Børne- og Ungdomsteater fået en fantastisk opbakning.

   Nogle er startet med at se en forestilling, og har så fået mod på at være med året efter. Andre er måske søskende og har hørt fortalt om, hvor spændende det er at være med.

   Ofte kommer forældrene også med på den måde, og bliver det hurtigt en hyggelig tradition af være med.

Hvornår starter I så typisk med prøverne?

I løbet af februar starter mindre læsegrupper, som kommer i huset i Borgergade en gang om ugen.

De sidste to uger inden premieren mødes alle herude hver dag, så det er faktisk hårdt arbejde for de mange unge, der jo også skal passe deres skole og andre aktiviteter ved siden af.

Forestillingerne blev jo i sin tid startet af Hanne Meyer og Kaj Jørgensen, hvem er formand for teateret i dag?

Ja, det er korrekt, Hanne og Kaj fik idéerne og tegnede forestillingerne i flere år. I dag er Sofie Jansen formand. I løbet af de 42 år, der har vært spillet, har lokationen faktisk været hele fire forskellige steder: Det startede i Bymarken, så spillede man nogle år i Vognsbølparken, inden forestillingerne blev flyttet til Grådybet; og de seneste år, har vi så holdt til her på de gamle golfbaner.

Alice i Eventyrland er omtalt som en eenakter. Dermed er der jo ingen pause, hvor lang tid varer forestillingen egentlig?

Gennem årene har vi fundet ud af, en forestillings længde er mest optimal, når vi holder os indenfor max. 75 minutter. Mange blandt publikum er jo børn, og selv om forestillingerne hurtigt fænger, er det alligevel længe at sidde forholdsvist roligt. Med plads til 300 i teltet sidder publikum ret tæt, og her bliver hurtigt varmt herinde.

Hvad laver du egentlig selv til dagligt, Victor?

Jeg er fast vikar på Danmarksgades Skole; men efter sommerferien starter jeg på Vardeegnens Gymnasieforberedende Efterskole, hvor jeg skal være liniefagslærer og overtage teaterlinien efter Berit Borg.

Der kommer forestillingens Alice jo, hende må vi da også lige veksle et par ord med.

Det viser sig, at Alice i virkeligheden hedder Ella Brøndsted Loklindt og er 12 år gammel.

Det er 5. sæson Ella spiller med; men det er hendes første hovedrolle. På spørgsmålet om hun er nervøs, svares med et stort smil: ”Nej, ikke rigtig – nok mere spændt”. Ella mener også, der er helt styr på såvel replikker som sange, hvilket Victor bekræfter. Godt det samme, for i teltet er der ingen mulighed for at støtte sig til sufflører – barske løjer for så unge mennesker.

Efterhånden er der kun få minutter til publikum lukkes ind, så Knæk og Bræk til jer begge.

Afslutningsvist skal det siges, alle de unge mennesker leverede en formidabel indsats under forestillingen, hvilket også belønnedes med stående klapsalver fra de mange publikummer, inden formanden, Sofie Jansen kom på scenen og takkede alle involverede og de mange frivillige for, endnu en gang, at have lavet en forestilling og et set up, som overgik sidste år.

Og forestillingen? – ja, den må læserne selv tage i skoven for at opleve – den er er fuldt turen værd; men vær hurtig, hvis I vil sikre jer billetter, hovedparten er allerede købt!

Fakta om spilletider:
Torsdag, den 30. maj kl. 19.00 / Fredag, den 31. maj kl. 19.00
Lørdag, den 1. juni kl. 11.00 & kl. 14.00
Søndag, den 2. juni kl. 11.00 & kl. 14.00
Onsdag, den 5. juni kl. 19.00 / Torsdag, den 6. juni kl. 18.00
Fredag, den 7. juni kl. 18.00 / Lørdag, den 8. juni kl 11.00

Billetter á kr. 100,- købes via Esbjerg Børne- og Ungdomsteaters hjemmeside: www.ebut.dk