Af Redaktionen   Fotos: Miklos Szabo

SPILLEMAND PÅ EN TAGRYG har repremiere på Det Ny Teater den 10. januar 2021.

Tommy Kenter kan igen opleves i sit livs rolle som den fattige jødiske mælkemand Tevye, der fanges mellem traditionerne og de nye tiders forandring. Kenter modtog i forbindelse med opsætningen i 2018 store roser for sin empatiske fortolkning af den hårdt plagede men lune og underfundige mælkemand.

Genopsætningen byder desuden på et gensyn med store dele af det oprindelige cast, herunder AnnMari Max Hansen i rollen som Tevyes kone Golde samt bl.a. Isabel Schwartzbach, Marianne Høgsbro og Michael Lindvad. I alt medvirker mere end 30 skuespillere, sangere og dansere.

Forestillingen instrueres af Daniel Bohr, scenografi og kostumer er skabt af Paul Farnsworth, mens Per Engstrøm står for den musikalske instruktion. Denne kreative trio stod bag den oprindelige opsætning i 2018 og er til september aktuelle med musicalen Oliver! på Det Ny Teater.

En prægtig opsætning, der både underholder og rører
Da SPILLEMAND PÅ EN TAGRYG havde premiere på Det Ny Teater i 2018, var der bred enighed blandt anmelderne om, at denne opsætning var noget ganske særligt. De kvitterede med fem og seks stjerner og adjektiver som underholdende, vidunderlig, tragisk, morsom, bevægende, rørende, pragtfuld og tankevækkende, ligesom den blev kaldt en forestilling med ”et aktuelt budskab til alle”, som er ”værd at køre efter”. Ligeledes blev Tommy Kenter fremhævet af anmelderne for sin ”varme, vedkommende og vittige” fortolkning af mælkemanden Tevye – en præstation som han nu får mulighed for at gentage i januar 2021.

SPILLEMAND PÅ EN TAGRYG er ligeledes én af de største Broadway-succeser nogensinde. Da den fik verdenspremiere på Broadway i 1964 modtog den ni Tony Awards inkl. prisen for Bedste Musical, Bedste Manuskript og Bedste Musik og spillede hele 3.242 gange i træk. Siden har musicalen været opført igen og igen både på Broadway, West End i London og på utallige andre scener verden over. En tredobbelt Oscarbelønnet storfilm baseret på musicalen blev en stor succes i 1971, og eftertiden har været spækket med referencer til forestillingen i film som Mrs. Doubtfire, tv-serier som The Muppet Show, Gilmore Girls og Family Guy, musicals som The Producers og covernumre af bl.a. Gwen Stefani.

Spillemand på en Tagryg fik sin første danske opførelse i 1966 på Det Ny Scala (i dag Nørrebro Teater).

Handlingen
Året er 1905 i Zarens Rusland. I horisonten lurer revolutionen og angreb på jøder og deres ejendom. Den fattige jødiske mælkemand Tevye forsøger at holde balancen, ligesom en spillemand på en tagryg, mellem traditionerne og de nye tiders skikke. Hans livsværdier bliver for alvor udfordret, da hans tre giftefærdige døtre efter tur nægter at indgå arrangerede ægteskaber, men selv vil bestemme hvem de gifter sig med. Vejer kærligheden til børnene stærkere end loyaliteten over for traditionerne og troen? Spillemand på en Tagryg er en morsom og rørende, episk og livsbekræftende, fortælling om en familie og et samfund under pres fra en verden i opbrud og forandring – mere aktuel i dag end nogensinde. Medrivende dans og musik med en perlerække af vidunderlige evergreens som bl.a. “Hvis jeg var en rig mand”, “Tradition”, “Sunrise, Sunset”, “Anatevka”, “Matchmaker” og “To Life”.

Det kreative hold – Spillemand på en Tagryg:
Manuskript: Joseph Stein
Musik: Jerry Bock
Tekst: Sheldon Harnick
Original koreografi: Jerome Robbins
Baseret på Sholem Aleichems historier med særlig tilladelse af Arnold Perl
Iscenesættelse: Daniel Bohr
Scenografi: Paul Farnsworth
Koreografi: Lee Proud
Musikalsk indstudering: Per Engström
Lysdesign: David Howe
Oversættelse: Jens Louis Petersen

Medvirkende:
Tevye: Tommy Kenter
Golde: AnnMari Max Hansen
Yente: Marianne Høgsbro
Hodel: Isabel Schwartzbach
Tzeitel: Thea Boel Gjerum
Chava: Lærke Belle Juul Hansen
Motel: Sebastian Harris
Fyedka: Markus Emil Borg
Perchik: Rasmus Grandt
Rabbineren: Michael Lindvad
Jødisk danser: Jonas Suurballe
Avram: Carl Christian Rasmussen
Politichefen: Jørn Pedersen
Fruma Sarah: Mia Karlsson
I andre roller: Thomas Mark, James Leece, Niklas Frandsen, Paul James, Linda Hultemark, Rie Sørensen, Lea Palme, Marie Louise Hansen & Simon Fich med flere.