Af Redaktionen

Sidste år strømmede danskerne til landets sommerhuse. Men hvordan ser tendenserne for feriehusudlejning i Danmark ud i 2022? Det giver en af landets førende udlejningsbureauer svaret på her.

Selvom den typiske sommerhusgæst i Danmark historisk set er tysk, har størstedelen af turisterne i landets feriehuse de seneste år været danske. Ifølge Danmarks Statistik tegnede danskerne sig for mere end 10 mio. overnatninger i de første 11 måneder af 2021. Men ifølge en af landets førende sommerhusudlejere, DanCenter, tyder det imidlertid på, at danskerne i år har fundet andre alternativer til sommerhusferie:

– Tendensen peger lige nu i retning af, at antallet af overnatninger fra danske gæster i 2022 vil være færre end de seneste år. Vi kan i øjeblikket se et fald på 18 procent i vores danske bookinger for hele året sammenlignet med samme tidspunkt sidste år. Selvom vi håber på fortsat at have fornøjelsen af et stort antal danske gæster i år, er det forventeligt, at niveauet nærmer sig normalen fra før coronapandemien, fortæller Kim Holmsted, som er adm. direktør hos DanCenter og formand for Feriehusudlejernes Brancheforening.

Selvom det tyder på, at de danske gæster ændrer ferieplaner i 2022, vidner de aktuelle bookingtal ifølge Kim Holmsted om, at også de udenlandske gæster er blevet mere komfortable med at rejse på sommerhusferie i udlandet under en pandemi. Han fremhæver i den forbindelse tre tendenser for bookingerne i 2022.

Tyske gæster vender tilbage

Tyskerne er vilde med sommerhusferie i Danmark. Tal fra Danmarks Statistik viser, at tyskerne tegnede sig for intet mindre end 64,2 procent af overnatningerne i danske feriehuse i 2019, og det tyder nu på, at de så småt er på vej tilbage.

– Vores foreløbige data for 2022 viser, at de tyske gæster tegner sig for langt størstedelen af vores bookinger, og sådan har det været altid med undtagelse af de seneste to år, hvor corona har præget hele verden. Ind til videre tegner tyskerne sig for 58 procent af alle vores bookinger i 2022, og det er yderst glædeligt for både os og de mange lokalsamfund i landets sommerhusområder, siger Kim Holmsted og fremhæver, at tallene særligt dækker over ophold uden for højsæsonen for eksempel i januar og februar, hvor antallet er steget med 240 procent sammenlignet med samme tidspunkt sidste år.

Flere norske gæster besøger Danmark

Hos DanCenter har de norske gæster ikke hidtil tegnet sig for store dele af bookingerne i de danske sommerhuse. Men i øjeblikket ser feriehusudlejere ind i en stigning i de norske bookinger på 89 procent i 2022 sammenlignet med samme tidspunkt sidste år.

– Vores norske bookinger i 2022 er ind til videre fordelt jævnt ud over hele året. Men den største efterspørgsel ser vi i januar og februar, hvor bookingerne stiger med hele 400 procent sammenlignet med samme tidspunkt sidste år, og i juli og august, hvor stigningen lyder på 86 procent ligeledes sammenlignet med samme tidspunkt sidste år, siger Kim Holmsted og fortsætter:

– De norske bookingtal er således med til at skildre en stigende efterspørgsel i skulder- og lavsæsonen, som skyldes at flere og flere får øjnene op for sommerhusferie. Det er glædeligt, eftersom vi de seneste år kun har oplevet markant efterspørgsel i de mest populære ferieperioder i højsæsonen.

Hollænderne vil holde ferie i Danmark

Ifølge VisitDenmark er Holland traditionelt et marked med høj rejseintensitet, og det tyder på, at mange hollændere sætter kursen mod de danske feriehuse i 2022. Hos DanCenter oplever man en årlig stigning i hollandske bookinger på 37 procent, som særligt dækker over ophold i skuldersæsonen:

– Vi ser ind i et år, hvor efterspørgslen fra hollandske gæster tyder på at nå nye højder. Hvis vi for eksempel sammenligner antallet af bookinger i marts og april, som er foretaget pr. dags dato, med samme tidspunkt sidste år, ser vi en stigning på 251 procent. Det tyder på, at hollænderne i stigende grad søger mod Danmark i skuldersæsonen, og det er vores håb, at det kan være med til at forlænge sæsonen yderligere i efteråret, fortæller Kim Holmsted og forklarer, at der ligeledes er markant flere hollandske bookinger i januar og februar med en stigning på 374 procent sammenlignet med samme tidspunkt sidste år.