Af Lene Memborg
De er begyndt at skyde op både ved supermarkeder, tankstationer, torve og ikke mindst på gårdspladserne. Læs med her om hvordan du finder det mest bæredygtige juletræ. For det betyder ikke noget om du køber dit juletræ af manden i flyverdragt og nissehue, eller tager hele familien med ud i skoven for selv at fælde årets træ. For der findes flere forskellige måder at finde et bæredygtigt træ på.
’Højt fra træets grønne top” lyder en af de gamle klassikere, men der er ingen tvivl om, at i år er “bæredygtighedsbølgen” blevet væsentlige vigtigere for den enkelte danskere, når vi skal ud og finde årets juletræ.
Hvert år høster danske juletræsproducenter 11,5 millioner juletræer, men ifølge Danmarks Naturfredningsforening er det ikke alle juletræer, som er lige bæredygtige.
Facts om danske juletræer
I Danmark dyrkes 11,5 millioner juletræer om året. Cirka 10 millioner træer eksporteres. De fleste ender i vores naboland Tyskland.
- Danmark eksporterer juletræer til blandt andet Hong Kong, Singapore og de Forenede Arabiske Emirater.
- I Danmark dyrkes 80 procent af juletræerne på landbrugsjord, mens 20 procent dyrkes i skoven.
- Cirka fem procent af de juletræer, der dyrkes i Danmark, er økologiske.
Kilde: Danske Juletræer
Danmarks Naturfredningsforeningens tips til et bæredygtigt juletræ:
Et Ø-mærket juletræ
Ligesom du kan se efter Ø-mærket, når du handler fødevarer, så kan du også gå efter det, når du skal købe juletræ. Ø-mærkede træer er ikke blevet sprøjtet med sprøjtegift.
Vælg rødgran fremfor nordmannsgran
Nordmannsgran er danskernes foretrukne juletræ, men det er samtidig også den type af juletræ, der kræver meget sprøjtegift og kunstgødning. Rødgran derimod er mere naturlig på vores breddegrader, og de har derfor ikke brug for lige så meget ekstra hjælp til at trives som nordmannsgran.
Derudover dufter rødgran mere af gran, end nordmannsgran gør, og det er også værd at tage med. En god idé er at bruge en juletræsfod med plads til vand i og at placere rødgranen et køligt sted op til juleaften. Så holder den længere på sine nåle.
Fairtrade juletræer
Hvis du vil bidrage til, at der er blevet taget ekstra hensyn til både natur, miljø og mennesker under produktionen af frøet til dit juletræ, så kan du vælge et Fair Tree. I Danmark er alle Fair Trees også økologiske.
Køb en uperfekt økologisk rødgran
Mange juletræer går hvert år til spilde, fordi de ikke lever op til de høje skønhedskrav, vi som forbruger har. Træerne er måske lidt skæve eller har en lidt lysere farve. Ved at købe et uperfekt træ, kan du være med til at forhindre, at for mange juletræer ryger i flisehuggeren. Men muligheden for at du kan spare nogle penge ved at købe et mindre perfekt juletræ er også til steder – kast dig bare ud i en forhandling med manden med nissehuen. Det kunne også være at dine børn bare skulle have lov til at vælge det de synes så sjovest ud, det vil I sikkert også kunne få meget sjov ud af.
Plastikjuletræer er ikke mere miljøvenlige
Naturskyddsföreningen i Sverige har fået beregnet, at selv efter 10 års anvendelse har et plastic juletræ en højere miljøbelastning samlet set end et juletræ af nordmannsgran, og hånden på hjertet et plastic træ er ikke nær så hyggelig og charmerende som et rigtigt – den ene gang om året!