Af Redaktionen   Fotos: Keld Navntoft for Stop Spild Af Mad

Den Franske Ambassade og Stop Spild Af Mad afholdte middag med fokus på madspild med H.K.H. Prinsesse Marie som æresgæst.

Hendes Kongelige Højhed Prinsesse Marie, Fødevareminister Rasmus Prehn, tidligere fransk minister for landbrugsfødevarer, Guillaume Garot, og toneangivende fødevareaktører deltog i den traditionsrige middag med fokus på madspild, Annual International Stop Wasting Food Dinner 2021 som fandt sted på ambassaden, mandag d. 27 september 2021 i forbindelse med den nationale og internationale Madspildsdag.

Middagen er en årlig tradition i Danmark, hvor en ny ambassade hvert år tager stafetten og arrangerer en Stop Spild Af Mad-middag. I år var 3. gang middagen blev afholdt – og Den Franske Ambassade i Thotts Palæ på Kongens Nytorv fik stafetten i 2019 for sit mangeårige engagement i kampen mod madspild.

I 2018 afholdte H.E. Nederlandenes Ambassadør i Danmark, Henk Swarttouw, sammen med stifteren af Stop Spild Af Mad Selina Juul i samarbejde med Hollands Ambassade i København den første middag. I 2019 afholdte H.E. Sveriges Ambassadør i Danmark, Fredrik Jörgensen, sammen med stifteren af Stop Spild Af Mad Selina Juul i samarbejde med Sveriges Ambassade i København en tilsvarende middag.

Middagen – et minitopmøde om madspild med danske og internationale aktører – havde til formål at give inspiration til kampen mod madspild og fokusere på FN’s Verdensmål. Etienne Lemaitre, ambassadens køkkenchef, serverede en menu fremstillet af overskudsmad, fra bl.a. Folkekirkens Nødhjælps butik Wefood.

Til middagen, udover flere franske toneangivende aktører, var derudover hele tre andre Ambassadører blandt gæsterne: H.E. Sveriges Ambassadør Charlotte Wrangberg, H.E. Italiens Ambassadør Luigi Ferrari og fhv. H.E. Hollands Ambassadør Henk Swarttouw.

-Omtrent en tredjedel af den mad, vi producerer hvert år i verden, går til spilde. Det er i modstrid med vores vision om et bæredygtigt fødevaresystem og med Agenda 2030 og Verdensmålene, udtaler H.E. Frankrigs Ambassadør i Danmark Caroline Ferrari.

-I årevis har Frankrig været førende inden for bekæmpelse af madspild. Ingen kan imidlertid knække kurven alene. Vi har brug for støtte fra alle interessenter: regeringer, virksomheder, velgørende organisationer og forbrugere. Derfor var det en sand ære og et privilegium for Den Franske Ambassade at være vært for den årlige Stop Spild Af Mad-middag, Annual International Stop Wasting Food Dinner og hjælpe Selina Juul og hendes forening i deres enestående bestræbelser på at sætte fokus på madspild og skabe forandring.

H.K.H. Prinsesse Marie deltager i middag mod madspild arrangeret af Den Franske Ambassade i København og organisationen Stop Spild Af Mad
(foto: Keld Navntoft)

Selina Juul, stifter og bestyrelsesformand af Stop Spild Af Mad, er meget taknemmelig over H.E. Frankrigs Ambassadør i Danmark Caroline Ferraris og Den Franske Ambassades engagement i kampen mod madspild:

-Jeg er beæret og taknemmelig over at H.E. Frankrigs Ambassadør i Danmark Caroline Ferrari og Den Franske Ambassade var i år vært for den succesfulde årlige Annual International Stop Wasting Food Dinner – og jeg takker for det gode samarbejde. Middagen bød på spændende inspirationsoplæg om madspild, engagerede diskussioner og et godt netværk på tværs at flere lande. Herfra skal der også lyde en stor tak til Hendes Kongelige Højhed Prinsesse Marie, som var middagens æresgæst og var med til at sætte fokus på kampen mod madspild.