Tekst og fotos af praktikant Hannah Elisa Lykke
Fanø Bigård ligger i gåafstand fra færgen, med blot 1,4 km. Bigården er en sammenslutning af 8 bi-entusiaster, der har besluttet at leje lokaler og åbne op for besøgende som kunne være interesseret i at lære mere om honningbier – og overbevise dem om at de ikke er lige så farlige som man tror. Honningbien stikker kun når det er højst nødvendigt, og vil helst undgå det, da de dør efter at have stukket.
På Fanø Bigård bliver der fortalt spændende og lærerige historier, af blandt andet Jørgen Pedersen og Søren Vinding.
Jørgen kommer fra en bi avler familie, som har arbejdet med dette i generationer. Søren derimod, er forholdsvis ny i faget. Han fortalte med et glimt i øjet, hvordan hans arbejde med honningbier begyndte. Søren opdagede en bisværm i hans baghave, og kontaktede Jørgen for at høre om han ville have den – hvilket han gerne ville. Da Jørgen kom for at hente sværmen, var han alene med Sørens kone i 5 minutter, og endte han med at overtale hende til at beholde sværmen selv. Derefter begyndte Søren og hans kone at arbejde med honningbier, og dette er ikke noget Søren har fortrudt – tværtimod.
Honningbier arbejder dagen lang. Det er en lang og hård proces at producere honning. Bierne arbejder om sommeren, og producerer honning til vinteren. Et bistade består for det første af en dronning der er afgørende for at en sværm overhovedet eksisterer. Hvis sværmen ingen dronning har, dør den. Dronningen sørger også for at sværmen bliver ved at eksistere, da hun er den eneste der lægger æg. Dronningen flyver ud af boet 1 gang i hendes liv, for at parre. Hun parre sig med mellem 10 og 20 hanner (droner), og kan derefter gemme deres sæd, helt indtil hun dør 5-7 år efter. Hver gang en drone har parret hende, dør han. At parre er droners eneste opgave. Droner kan heller ikke stikke, da de ikke har nogen brod.
Jørgen gjorde sig i 2018 en forunderlig opdagelse. Han fandt ud af at honningbierne kan forudse vejret. Dronningen lægger drone æg i starten af april, så de kan klække til når hun skal parres. Men i sommeren 2018 var der næsten ikke blevet lagt nogle æg. Dette var fordi der den sommer kom hedebølge, og der var for varmt til at parre sig. Så på en eller anden måde kan bierne forudse om der bliver for varmt til at kunne parre sig.
Bigården fortæller og viser en hel masse om honningbierne, hvordan nektar fra Vadehavets blomster gennem bierne med stor flid forvandles til den velsmagende honning. De viser hvordan de bor, hvordan de bygger og fortæller hvordan alting fungerer i et bistade. Derefter viser de hvordan honningen bearbejdes, fra en plade fyldt med honning og voks, til den honning vi spiser.
På bi gården kan man også få lov til at holde en bi. Eller hvad med en hel plade fyldt med bier, smage den dejlige lokale honning, og hjælpe med at lave honningen. På gården kan der også købes færdiglavet honning, og andre lækre produkter som blandt andet læbepomade.
KomEsbjerg kan varmt anbefale et besøg hos Honningmanden.