Af Lene Memborg   Foto: KomEsbjerg

Når dit barn har fødselsdag, vil du gerne give dem en fantastisk fest. Måske endda så godt at de aldrig glemmer det. Men pas på med at sætte så høje forventninger at de er uopnåelige.

Selvfølgelig vil du gerne give dit barn en fantastisk børnefødselsdag – en dag dine børn ser frem til, og som gerne skulle leve op til deres forventninger! Men bare rolig, læs med her og få nogle gode tips til, hvordan en dejlig børnefødselsdag kan stables på benene.

Husk, at dit barn vil sætte støre pris på din tilstedeværelse end komplicerede anretninger og festartikler. Derfor er det vigtigt, at holde det simpelt nok til, at du har tid til også at være med i leg og ballade.

Tema

En idé er at finde et sjovt tema til dagen – det vil børnene synes er spændende, og kan være med til at strukturere planlægningen, da dekorationer, evt. udklædning mm., kan være nemmere at finde inspiration til. Husk at tag barnet med i overvejelserne, tal med dem om deres interesser. Så kan i finde det perfekte tema sammen. Eksempler, disney-tema, prinsesse-tema, pirat-tema, superhelte-tema, det er i virkeligheden kun fantasien der sætter grænser.

Invitationer

Hvis du har overskuddet, kan du være kreativ og lave nogle flotte invitationer sammen med dit barn. Alternativt kan man købe dem. Uanset hvad du vælger, så lad dig inspirere af det valgte fødselsdags-tema. De vigtigste informationer at huske i fødselsdags indbydelserne er navn, adresse, dato og tidspunkt, om der er udklædning og selvfølgelig en svarfrist. Involvér dit barn ved at lade dem dele invitationerne ud til de andre børn. Det kan være en oplevelse for dem, så lad dem tage invitationerne med i skole eller børnehave. En lærer kan eventuelt hjælpe med omdelingen. Husk at invitere i god tid.

Mad

Børnene har næppe tid til at sidde og spise i længere tid, for der er fuld fart over feltet når man er til fødselsdag!  Derfor er der ingen grund til at gøre super meget ud af maden – tænk derfor i hvad der er nemt at spise, og hvad børnene kan lide. F.eks. pizza og pølsehorn. Det kan også være ting du kan lave dagen før, så du har bedre tid på dagen.

Snacks hører også med til børnefødselsdagen. Til den sunde side tænk grøntsager der kan skæres i stænger, frugt. De sødere sager er også festlige, men undgå at servere for meget sukker for børnene i løbet af dagen. Så undgår du også sukker-chokkede børn. En dejlig tradition er jo slikposerne – men du kan gemme dem til sidst og evt. give dem med hjem som farvel.

Aktiviteter

Hvad skal vi lege? Der er mange muligheder for, hvilke lege og aktiviteter du kan vælge at inkludere i fødselsdagen, for ligesom at samle gruppen. Ballondans, stoledans og stopdans er klassiske musikalske lege, der virkelig kan sætte gang i stemningen – hvis det er godt vejr kan i også vælge f.eks. at spille fodbold eller rundbold. Men også andre lege som Sæt-halen-på-æslet eller hviskeleg er sikre. Eller hvad med at arrangér en skattejagt der også inkorporerer festens tema. Fantasien sætter grænser.

For din egen skyld

Dit barn får mest ud af fødselsdagen, hvis de mærker, at du er afslappet og hygger dig. Overvej derfor hvordan dagen holdes så simpel og stress-fri som muligt. Gør det så nemt som muligt at komme behageligt igennem dagen. Tænk dekorationer, mad, borddækning og pynt i måder, der er nemmere at rydde op igen. Brug en engangsdug, som børnene også kan tegne på – brug engangsservice og spar opvasken og eventuelt hovedpinen når tallerkener ryger på gulvet. Forbered maden, snacks, slik og drikkevarer dagen i forvejen. Læg aviser ud i entréen for børnenes sko og støvler – og læg dit eget overtøj og fodtøj væk, så der er mere plads. Badeværelset kan gøres børnevenligt med ekstra sæbe og håndklæder, og eventuelt skamler, så flere børn kan komme til.

Tag det op med dit barn hvordan værelset og legetøjet skal forholdes til, så der ikke opstår konflikter på dagen. Skal der være fri adgang, eller måske lægges det væk i skabene.

Og husk nu også selv at nyde dagen!