Af Tilde Mørch Pedersen

I lørdags summede ProRepubliQ Esbjerg på Tømrervej 21 af liv og masser af god stemning, idet Recovery Bulls havde udfordret deres mange sponsorer til en fysisk udfordring, som ikke kun styrkede det gode fællesskab, men også gav indblik i, hvad Recovery Bulls beskæftiger sig med i hverdagen. Arrangementet opstod i forbindelse med Recovery Bulls’ 20 ugers sundhedsforløb, hvor 32 medlemmer fra Recovery Bulls gennem fysisk aktivitet og forskellige sundhedsfremmende oplæg øger bevidstheden om sundhed – både fysisk og mentalt.

Konkurrencen markerede, at halvdelen af forløbet nu er gennemført, og med ProRepubliQ Esbjergs et års fødselsdag, som også blev fejret, var der lagt op til den helt store fest. Hvert hold bestod af en sponsor og et medlem af Recovery Bulls, og selvom præmien var et gavekort på 2000 kroner til Butcher, blev det hurtigt tydeligt, at konkurrencen handlede om meget mere end blot et gavekort. Det handlede om fællesskab, udvikling og bevægelse.

Recovery Bulls er et idrætsfællesskab for voksne udsatte borgere, som alle kommer med forskellige ting i bagagen herunder misbrug, psykiske lidelser, fattigdom, ensomhed eller andre sociale sammensatte problemer. Fælles for dem alle er, at de har brug for et nyt positivt socialt fællesskab med ligestillede, hvor idræt og motion er i centrum. Siden 2015 har 39- årige Even Ramsland, som er stifter af og direktør for Recovery Bulls, arbejdet med at gøre motion og bevægelse mere tilgængeligt for udsatte borgere. Even Ramsland har i sandhed taget tyren ved hornene, og det, der startede som en god idé i Esbjerg, har nu 1500 medlemmer fordelt ud i 15 byer. Even Ramsland deltog selv i konkurrencen den 11. marts, og mens pulsen falder efter en omgang intens træning, fortæller han om sine tanker bag Recovery Bulls.

-Recovery Bulls har en utrolig stor betydning for mig personligt, og jeg er meget stolt over hver dag at kunne hjælpe og motivere udsatte borgere til et sundere liv. Fysisk aktivitet gør, at man begynder at træffe nogle bedre valg for sig selv, både fysisk men også mentalt, og det er noget, som vores medlemmer kan tage med og bruge i hverdagen.

Even Ramsland er uden tvivl en ildsjæl med hjertet på rette sted, og med et arrangement som hans må man smile, når han glad står og uddeler highfives til alle deltagerne.

– Navnet Recovery Bulls handler om ”at komme sig” og at rejse sig, når man falder – på alle planer i livet. Ordet ”Bulls” er symbolsk for at tage tyren ved hornene og kæmpe. Man kan ikke gennemgå en ”Recovery-proces” uden at kæmpe. Vores medlemmer tager et aktivt valg for dem selv, når de møder ind hos os, og bedre sundhed og velvære begynder altid med et aktivt valg, fortæller Even Ramsland afslutningsvis til KomEsbjerg.

Mens lugten af fitnessredskaber, sved og hårdt arbejde rammer en, summer rummet af stolte stemmer, og det bliver tydeligt, at det ikke kun er den fysiske sundhed, der prioriteres hos Recovery Bulls. 44-årige Lars Siigurd Mortensen er coach og stifter af firmaet Siigurd, og han arbejder hver dag med at inspirere og disciplinere mennesker til at få et positivt livssyn ved hjælp af energi og udfordrende mål. Det var derfor naturligt, at netop han skulle være en del af Recovery Bulls sundhedsprojekt. Med de helt rigtige værktøjer forsøger han at præsentere genveje til målet om et bedre liv, hvor frygten for at fejle fylder mindre end lysten til at lykkes.

-Medlemmerne hos Recovery Bulls er mennesker ligesom alle andre, og de skal også have nogle redskaber, som gør dem i stand til at løfte sig selv i livet. Vi lever i en verden, hvor vi ofte ser på de negative ting, men vi er drevet af succesoplevelser, og dem skal vi fokusere på, hvis vi skal øge vores livskvalitet. Hvis der kommer nogle medlemmer hen og føler sig skuffede over, at de måske ikke var de hurtigste på holdet, fortæller jeg dem, at de trods alt har slået sofaen, udtaler Lars Siigurd Mortensen til KomEsbjerg, og fortsætter:

– Mit motto er: Disciplin slår motivation. Stilstand i livet, mener jeg, er roden til alt ondt, og ved bevidst at tage ud og træne og gøre noget godt for krop og sjæl ser jeg en tydelig ændring i de deltagendes selvværd. Du er ikke altid motiveret, men du kan altid blive disciplineret.

Lokalet er fyldt med smilende mennesker, og er man som sponsorer ikke selv med i kampen om fælleskabet, står man på sidelinjen og hepper og klapper til tonerne af trænerens motiverende opråb og up-beat popmusik. Dette arrangement tydeliggør, hvor stor en betydning Recovery Bulls har for alle involverede. 38-årige Peter Harbo er partner hos Holdbart, som er en af Recovery Bulls sponsorer. Holdbart er en virksomhed, der driver netværksgrupper med fokus på lederudvikling, så det er kun naturligt, at et firma som dette støtter op om Recovery Bulls, der netop har det sociale netværk i fokus.

-I Holdbart går vi op i at udvikle mennesker, og det synes jeg, at Recovery Bulls i høj grad er med til i deres regi i forbindelse med sund trivsel, motion og bevægelse. Jeg har en god veninde, som er dybt involveret i Recovery Bulls, så for mig er min interesse og støtte også personligt drevet. Jeg dyrker selv meget motion og ved, hvad det gør ved krop og sind, så min støtte falder meget godt i tråd med, hvad jeg selv er drevet af.

Peter Harbo var på hold med Cecilie Rørholt på 26 år i en kamp om at forbrænde mest i løbet af træningen. Cecilie Rørholt er frivillig og endte hos Recovery Bulls efter en lang rejse med døgnbehandlinger, og Recovery Bulls har med deres stof- og alkoholfrie tankegang hjulpet hende videre efter en fortid med misbrug samt styrket hendes sociale fællesskab i Esbjerg.

-Recovery Bulls har vist mig en verden, som ikke kun handler om mig selv. Jeg møder mennesker, der har en historie med sig, og for mig har det været smukt at kunne spejle mig i andre mennesker, der kommer fra noget andet end jeg selv gør, udtaler Cecilie Rørholt til KomEsbjerg. Cecilie Rørholt og Peter Harbo løb af med sejren om at forbrænde flest kalorier, og det var helt fantastisk at se, hvordan sponsor og medlem smeltede sammen i et fælles mål. 

Sammenhold, kærlighed mental- og fysisk styrke må være nøgleordene, når man snakker om Recovery Bulls. Når bassen pumper og sveden drypper, er det ikke et enkelt menneske, der bliver heppet på. Man hepper på alle, og man hepper på hinanden. Stolthed og glæde lyser ud af øjnene på de deltagende, og der blev i alt forbrændt 12.238 kalorier. Står man udefra og observerer, må man fastslå, at alle involverede i den grad tager tyren ved hornene, når de gør noget for sig selv, for hinanden og for fællesskabet.