Af Lene Memborg

Heartland kan i dag præsentere de første navne på ART-programmet til årets festival. Hovednavnet er engelske Jeremy Deller, der er en af tidens væsentligste kunstnere, og som for første gang kan opleves med et stort nyt stedspecifikt værk i Danmark.

Heartland er kulturfestivalen, der står på fire programsøjler: MUSIC, ART, TALKS og FOOD. Der er allerede offentliggjort en række internationale navne på tre af søjlerne, og i dag kan festivalen offentliggøre de første navne på ART-programmet: Den verdenskendte engelske kunstner Jeremy Deller, den fransk-britiske duo Sans façon og en række af Danmarks førende samtidskunstnere; Gun Gordillo, Hesselholdt & Mejlvang, Ursula Nistrup, Molly Haslund og Kasper Hesselbjerg.

Som hovednavn på kunstprogrammet vil Jeremy Deller skabe et nyt stedspecifikt værk til Heartland, der vil udforme sig på og omkring det ikoniske Egeskov Slot, i hvis slotshave festivalen finder sted.

-Det er en stor fornøjelse at kunne præsentere Jeremy Deller i Danmark for første gang. Siden Heartlands begyndelse har vi drømt om at invitere Deller til Fyn, og at det ovenikøbet er et nyt stedspecifikt værk, vi kan præsentere, gør os ekstra stolte. Deller er med sine ofte samfundskritiske, kommenterende og utraditionelle værker blevet en af samtidskunstens mest signifikante stemmer over de sidste to årtier. Den stemme ser vi frem til at vores gæster skal opleve, og vi håber på, at kunsten kan være medvirkende til at rykke lidt ved deres verdenssyn, siger Janne Villadsen, co-ansvarlig for ART-programmet på Heartland.

Jeremy Deller
​Jeremy Deller er født i 1966 i London, hvor han stadig bor og arbejder. Han er uddannet fra Courtauld Institute og Sussex University i England og arbejder med konceptuel kunst bl.a. i form af installation og film.

Deller startede med at skabe kunst i 90’erne, efter at han i 1986 havde mødt Andy Warhol og tilbragt to uger på The Factory i New York. I hele Dellers karriere har han været optaget af at vise kunst uden for de traditionelle galleri- og museumsrammer. Meget af hans kunst er skabt i samarbejde med andre og har ofte et politisk aspekt ved netop at involvere andre mennesker i den kreative proces.

Et af Dellers vigtigste værker The Battle of Orgreave fra 2001 var en genopførelse af den voldelige konfrontation mellem minearbejdere og politiet i forbindelse med Minearbejderstrejken i England i 1984. Mere end 1.000 mennesker deltog i genopførelsen, der blev filmet og senere rangeret som det andet vigtigste engelske værk i det 21. århundrede.

Deller modtog i 2004 den prestigefyldte Turner Prize og repræsenterede England ved den 55. Venedig Biennale i 2013.

Sans façon
You are here er titlen på værket, som den fransk-britiske kunstnerduo Sans façon vil vise på Heartland til sommer. Det er forhåbningen, at Heartlands gæster med værket netop vil forstå, præcis hvor de er. Værket refererer nemlig til den pil, man finder på et turistkort eller Google Maps – og det er med denne reference, at installation vil minde gæsterne om deres plads i verden.

Det er første gang, at Sans façon, der består af britiske Tristan Surtees (f. 1977) og franske Charles Blanc (f. 1974), laver et projekt i Danmark. Med et humoristisk tvist udforsker duoen forholdet mellem mennesker og steder igennem stedspecifikke projekter, og det er forhåbningen, at Heartlands gæster vil trække på smilebåndet i mødet med det store værk.

Sans façons begyndte at arbejde sammen i 2001 og har siden da skabt en række projekter i samarbejde med bykommuner, teatre, arkitekter, ingeniører og komponister over hele verden. Duoen bor og arbejder for øjeblikket i Calgary i Canada.

Hesselholdt & Mejlvang
​Hesselholdt & Mejlvang er en velkendt duo blandt danske kunstkendere. Siden de i 1999 studerede sammen på Det Kongelige Danske Kunstakademi i København, har Sofie Hesselholdt (f. 1974) og Vibeke Mejlvang (f.1976) skabt en lang række udstillinger og installationer i Danmark såvel som udlandet. Ofte med et drilsk afsæt er deres værker forundrende og engagerende på samme tid – så budskabet kan afkodes på flere måder.

Det, håber vi, er præcis, hvad gæsterne på Heartland vil opleve på egen krop, når de ankommer til festivalen. Hesselholdt & Mejlvang vil nemlig skabe en ny stedspecifik installation ved festivalens indgang – og dermed udgøre gæsternes første kunstneriske møde samt sætte det sidste aftryk, inden de igen forlader Heartland.

Heartland og Politikens Forhal er gået sammen med Hesselholdt & Mejlvang om at skabe installationen på Heartland og en soloudstilling i Politikens Forhal på Rådhuspladsen i København. Udstillingen i Politikens Forhal åbner i oktober 2020 og slutter i januar 2021.

Gun Gordillo
​Gun Gordillo har arbejdet med neonlys som en integreret del i sin kunst siden 1974 og er noget af en pioner indenfor feltet. Gordillo er født i Lund i 1945, men blev uddannet på Det Kongelige Danske Kunstakademi fra 1969-1975, hvor hun sidenhen var lektor fra 1975-76. Siden 1985 har hun været tilknyttet Galerie Denise René i Paris og har skabt

stedspecifikke installationer og udsmykninger i bl.a. København, Stockholm og Paris. Værkerne er ofte karakteriseret af deres lethed, flygtighed og innovative kontrast i materiale og lyssætning.

Derfor er vi stolte over, at vi på Heartland 2020 kan præsentere en ny lysinstallation af en så erfaren kunstner som Gun Gordillo. Lac Miroir er navnet på den nye installation, der vil møde publikum på skovsøen, hvor omkring festivalen udspiller sig. Fritflydende vil Lac Miroir lege med sollys, neonlys og refleksioner både dag og nat. Dermed vil værket give en konstant forandrende oplevelse for gæsterne under hele festivalen.

Gun Gordillo var gift med den danske kunstner og musiker Freddy Fraek frem til hans død i 2016 og bor og arbejder nu i København efter at have boet mere end 15 år i Paris.

Ursula Nistrup
​Når Ursula Nistrup skaber kunst, er det ikke kun for at mætte øjet. Fælles for alle hendes værker er nemlig, atde udspringer i en fascination af lyd. Særligt er Ursula Nistrup optaget af lyds evne til at forme menneskets fantasi og kultur, og gennem sine værker udforsker hun de mange facetter, der opstår og gemmer sig i lydens abstrakte rum.

Lyd er derfor også omdrejningspunktet for Ursula Nistrups værk-serie Amplified Views, som Heartland i samarbejde med Bang & Olufsen er stolte over at kunne vise frem, når et af værkerne kommer på besøg på Fyn til sommer.

Amplificed Views er skabet i samarbejde med Nistrup, Bang & Olufsen og Struer Tracks (festival for lydkunst i Struer) og er opsat permanent på særligt udvalgte steder rundt omkring i Struer kommune. Men til sommer vil ét af værkerne rejse fra Struer og besøge Fyn, inden det bliver installeret på sin endelig placering ved den jyske by.

Amplified Views iscenesætter et unikt samspil mellem lyd, design og kunst til en forstærket både visuel og sanselig oplevelse for gæsterne på Heartland til sommer.

Ursula Nistrup er født i 1974 og uddannet fra California Institute of Art og Glasgow School of Art. Hun bor og arbejder i dag i København. Værket er præsenteret i samarbejde med Bang & Olufsen og vil fra juni måned være installeret permanent i Struer Kommune.

Art & Audience; Molly Haslund & Kasper Hesselbjerg
​Artrium er Heartlands scene for kunsten. Scenen, der er udformet som en pavillon, er skabt af den danske kunstnerduo AVPD og danner centrum for ART-programmet på festivalen. I pavillonen kan publikum ”træde ind” i kunsten, når scenen huser det interaktive Art & Audience-program, hvor de bærende elementer er inklusion og interaktion.

Heartland kan i dag offentliggøre de første to optrædende kunstnere; Molly Haslund og Kasper Hesselbjerg. Kunstnerne vil arbejde med forskellige tematikker, men fælles er, at de inviterer publikum til at deltage med frihed til at træde ind og ud af performance.

Molly Haslund
​Molly Haslund arbejder i flere forskellige kunstneriske genrer; bl.a. performance, skulptur, socialt design, nye medier, tekst og musik. Men ofte centrerer hendes værker sig omkring undersøgelsen af, hvordan idéer, identitet og sociale hierarkier er forbundet med den måde, vi forhandler med vores omgivelser på igennem kropslig gestik, ritualer og iscenesættelse.

Og det samspil er også centrum for den deltagende performance, som Molly Haslund skal lave på Heartland. Haslund medbringer på festivalen et udvalg af sine Koordinationsmodeller, der en serie modificerede og opskalerede redskaber, hun har skabt over en årrække.

Det er velkendte brugsgenstande og legeredskaber som passere, skeer og sjippetove skaleret op i overdimensioneret størrelse, der udgør Koordinationsmodellerne. I performancen er det systemerne for, hvordan brugerne – på Heartland; gæsterne – koordinerer og spiller sammen med redskaberne, der er afgørende. For når det lykkes, opstår der en fælles rytme og bevægelse, der løfter legeredskaberne op til at være katalysator for, at brugerne sammen kan skabe et nyt unikt fælleskab.

Haslund har performet og udstillet i Skandinavien, Europa, USA og Asien. I Danmark har hun bl.a. performet hos Statens Museum for Kunst, og i 2019 havde hun en stor soloudstilling hos Overgaden Institut for Samtidskunst i København.

Molly Haslund bor og arbejder i København.

Kasper Hesselbjerg
Velkomstdessert er navnet på Kasper Hesselbjergs deltagende performance på Heartland. Et ”serveringsværk” kalder Hesselbjerg det selv. Og det er ganske beskrivende.

For gæsterne på Heartland kommer til at opleve at skulle involvere deres egne kroppe for at nyde Hesselbjergs skulptur, som også er en servering bestående af bl.a. rom, orangeade, flødeskum og kirsebær. Man kan med andre ord se frem til en kunstnerisk smagsoplevelse, da det vil være på delvis skulpturen og gæsternes egne kroppe, at serveringen anrettes. 

Det er ganske kendetegnede for Hesselbjergs praksis at arbejde med sanselige oplevelser. Hesselbjerg er uddannet fra Det Kongelige Danske Kunstakademis Billedkunstskoler, og hans arbejde udfolder sig i krydsfeltet mellem skulptur, billede og tekst. Her afsøger han præmisserne for mødet med og oplevelsen af genstande i vores hverdag, og hvordan de oplevelser får betydning for os som tegn og sanset materiale.

Hesselbjergs seneste udgivelser er Cornflakes og andre specifikke objekter, Salatfeber og Østersdage. Kasper Hesselbjerg er født i 1985 og bor og arbejder i København.

Flere offentliggørelser på vej
​De kommende uger og måneder vil der løbende blive offentliggjort flere navne inden for både MUSIC, ART, TALKS og FOOD.

De vil alle kunne opleves på Heartland 2020, der finder sted fra fredag den 29. maj til søndag den 31. maj ved Egeskov Slot på Midtfyn.