Af Sabina Schmidt

Kontantreglen er ikke suspenderet på grund af corona-virus. Butikker, der tager imod kort- og mobilbetalinger, skal derfor stadig tage imod betaling med kontanter.

Forbrugerombudsmanden modtager i øjeblikket en del klager fra forbrugere over butikker, som ikke vil tage imod kontanter. Flere virksomheder er også i tvivl om, hvorvidt kontantreglen gælder.

Efter betalingslovens § 81 – også kaldet kontantreglen – skal butikker tage imod kontanter fra kl. 6-22, hvis de tager imod kort- og mobilbetalinger.

Forbrugerombudsmanden er opmærksom på, at corona-virus har skabt en ekstraordinær situation, hvor mange virksomheder har gjort meget for at mindske smitterisikoen og vise samfundssind.

Kontantreglen er imidlertid ikke suspenderet på grund af corona-virus. Hvis en kunde kun har kontanter at betale med, skal butikken derfor tage imod kontanterne, hvis den også tager imod kort- og mobilbetalinger.

Virksomheder kan ikke omgå kontantreglen ved fx at sætte skilte op om, at de ikke tager imod kontanter.

Om kontantreglen:

Efter betalingslovens § 81 skal betalingsmodtagere i tidsrummet fra kl. 6 til kl. 22 tage imod kontanter, hvis de modtager betaling med fx betalingskort og mobile betjeningsløsninger.

Kontantreglen omfatter ikke fjernsalg, fx onlinekøb, og ubemandede selvbetjeningsmiljøer, fx ubemandede benzintanke.

I områder, hvor der er stor risiko for røveri, er virksomhederne desuden alene forpligtet til at modtage kontanter fra kl. 6 til kl. 20. Erhvervsministeren fastsætter, i hvilke områder der kan være forhøjet risiko for tyveri.