Tekst og fotos: Camilla Uth

Laila Bøndergaard har drevet Lop de Lux på Glarmestervej 4 i Sædding i 5 år, ideen fik hun for 6 år siden, og lokalet havde hun i forvejen, så det var bare at gå i gang med at strikke konceptet sammen. Om hun strikkede ret eller vrang, skal vi lade være usagt, men strikket blev der og Lop de Lux i Esbjerg blev en realitet.

Laila har været på, hvad hun selv kalder, en vild rejse. Huns startede for 20 år siden med at sælge second hand fra baghaven, sidenhen startede hun Babyhome i Esbjerg, hun købte second hand på Gul og Gratis og kørte rundt til forskellige mødregrupper med varerne. Sidenhen blev sortimentet udvidet med nye varer og en fysisk butik og det er på Babyhomes adresse Murervej 4 i Sædding, at du nu kan finde Lop de Lux.

-Det gav god mening at handle med brugt dametøj, jeg er så vild med det, for alle er så glade, der er aldrig en sur kunde, siger Laila smilende og tilføjer, -jeg elsker stemningen herude, og har intet at klage over.

Men hvordan foregår det?

Konceptet er simpelt, man lejer en stand og så sørger man selv for at hænge tøj på bøjler samt sætte prismærker på. Enkelte laver også skilte, der viser hvad der handles med i den pågældende stand.

Det er hyggeligt i det store butikslokale, der er en god stemning og der er også mulighed for at købe lidt sødt samt kaffe fra automaten i hjørnet ved børneområdet, for selvfølgelig er her også tænkt på børnene. Bliver de trætte af at være med på shopping, kan de boltre sig her, og her er både rent og pænt, som der er i hele butikken.

Udover Lop de Lux konceptet afholder Laila 4 gange hen over sommeren, hvad hun kalder Lop Amok, dette foregår ude på parkeringspladsen foran butikken, og det er en slags bagagerumsmarked, hvor man kan komme og gøre et godt kup. Disse dage er der gratis popcorn til børnene, som derudover kan samle perler, som de kan bytte til en gratis slikpind ved kassen.

Butikken er populær både blandt kunder fra Esbjerg og opland, men derudover har flere gæster i sommerlandet fundet ud af at her er penge at spare på beklædning til både voksne og børn samt alt muligt andet – legetøj, spil, asscesories og så videre. Monira Lemke og Jana Lehmann fra Flensborg havde sendt deres to børn i legeland mens de selv handlede i butikken, de var på camping i Hvide sande, og derfra er der jo ikke langt til Esbjerg for at handle, og kommer man derfra, er det også nemt at finde butikken. Der kommer mange tyskere både forår og efterår, hvor de shopper sæsonens tøj til børnene, og de kan faktisk spare så meget at det kan dække en stor del af deres ophold i Danmark.

Laila Bøndergaard er en ildsjæl, det har ligget i blodet på hende de sidste 20 år, ja måske endda længere. – Folk spørger mig tit om jeg kan leve af det her, og ja det kan jeg godt, det vigtige er at vise at det her med second hand er helt normalt, samt at vise at konceptet er bæredygtigt, siger Laila.

Konceptet er i den grad bæredygtigt, alle får noget ud af det både de der køber, de der sælger, børnene og Laila, ja hun får det ud af det, at hun laver det hun brænder for og altid har brændt for og så øser hun god og positiv energi udover scenariet og ikke mindst bæredygtighed, og bæredygtighed det kan vi alle blive bedre til.