Massivt medicinspild i et presset sundhedsvæsen!

Af Redaktionen

Medicinspild koster hvert år samfundet milliarder af kroner, samtidig med at det udsætter patienter for risici og belaster vandmiljøet, skriver Ældre Sagen, DANVA, Pharmadanmark og Lægeforeningen i Berlingske.

Danmark har et stort problem med medicin, der ordineres for meget af, tages forkert, smides ud eller havner i toilettet. Flere hundrede tons medicin bliver hvert år kasseret på sygehuse, lægeklinikker og apoteker, bl.a. fordi datoen for lægemidlets holdbarhed er overskredet.

Alene inden for kemobehandling hvert år bliver kasseret medicin for 28 mio. kr. Penge, der kunne være gået til bedre kræftbehandling.

Hvert år spilder samfundet 15 mio. kr. på vederlagsfri medicin til patienter, der ikke er indlagt, ofte fordi en medicinsk behandling når at ændre sig, inden patienterne har brugt deres medicin op. De udleverede mængder medicin er for store, og spildet kunne reduceres ved kortere intervaller mellem patienternes afhentning af medicin.

Derudover udledes 96 pct. af alle medicinrester fra toiletter i private boliger til renseanlæg, der ikke er indrettet til det.

Vi mangler imidlertid tal på, hvor stor den samlede konsekvens af medicinspild er i Danmark. Der er et massivt mørketal på området, idet man mangler et samlet overblik over, hvad medicinspild koster, og hvad vi i stedet kunne få for pengene.