Af Sabina Schmidt

Om efteråret tænder vi lys og skruer op for varmen – og dermed også energiudgifterne. Men de kan blive langt mindre ved at følge enkle råd.

Når dagene bliver kortere og køligere, rykker vi indenfor. Vi bruger mere tid på tv og computer, vi tænder lys i mørket og skruer op for radiatoren. Det betyder også højere el- og varmeudgifter og større klimapåvirkning.

Vores elforbrug er f.eks. 45 pct. højere på en dag i december sammenlignet med en dag i juli. Men med nogle enkle råd kan du minimere forbruget i vinterhalvåret. Der er f.eks. meget at spare ved kun at bruge energi, når du reelt har brug for den.

– Det behøver ikke at kræve en masse dyre investeringer at spare energi. Man kan for eksempel spare el ved at fylde opvaskemaskinen op, kun tænde lyset i det rum, man opholder sig i og vaske ved lavere temperaturer. Den slags små ændringer koster hverken tid eller penge. Tværtimod sparer man penge, fortæller Line Kold fra Energistyrelsen.

Det meste tøj kan sagtens blive rent ved lavere temperaturer. Vasker du for eksempel ved 20 °C i stedet for 40 °C, sparer du ca. 55 pct. af elforbruget.

Går du i shorts om vinteren?

Når det kommer til varme, ligger over 80 pct. af vores årlige forbrug i fyringssæsonen mellem oktober og april. Her lyder de gode råd bl.a. at indstille varmtvandsbeholderen til 55 °C og at indstille alle radiatorer ens. Og så er der meget at spare ved at skrue en smule ned for varmen.

– Hvis du sænker temperaturen i dit hus bare én grad, fra f.eks. 22 til 21 grader, sparer du 5 pct. på varmeregningen. Det svarer typisk til knap 650 kr. og ca. 85 kg CO2 i et gennemsnitligt hus på 140 m2 med fjernvarme, siger Line Kold.

For ikke at fyre for gråspurvene, så anbefaler Energistyrelsen også, at man ser på, om der er oplagte energiforbedringer i boligen.

– Nogle forbedringer kalder nærmest på at blive udført. Rørisolering og hulmursisolering tjener sig generelt meget hurtigt hjem. Men det kan også være så enkelt som at skifte til LED-pærer. Bare én LED-pære sparer rundt regnet 700 kr. i el i sin levetid sammenlignet med halogenpærer, siger Line Kold.