Af Redaktionen  Foto: Naturkraft

Fra den 27. til 30. maj vil festivalen Krydsfelt i Naturkraft krydsbefrugte naturvidenskab og kultur. Missionen er at gøre den grønne omstilling håndgribelig i et lokalt og dagligdags perspektiv. Festivaldeltagerne kan glæde sig til at opleve en bred vifte af stærke lokale aktører og landskendte navne som Mads Langer, Thure Lindhardt, Jan Gintberg og Jesper Theilgaard. Festivalen markerer også genåbningen af Naturkraft efter den lange Corona-nedlukning.

Hvis Danmark skal lykkes med sin vision for den grønne omstilling, er det altafgørende, at alle borgere rundt om i byerne og lokalsamfundene forstår, hvad man hver især kan gøre i sin hverdag for at bidrage til, at den grønne vision bliver en realitet.

Med andre ord er det nødvendigt, at FN’s Verdensmål bliver gjort til hverdagsmål.

Det er lige præcis denne erkendelse, der udgør fundamentet for festivalen Krydsfelt i Naturkraft, som finder sted fra den 27. til 30. maj 2021. Festivalen sætter fokus på krydsbefrugtningen mellem naturvidenskab og kultur, og den markerer samtidig genåbningen af Naturkraft efter den lange Corona-nedlukning.

Attraktionen vil danne rammen omkring festivalen, som gennem et væld af underholdende og inspirerende aktiviteter vil gøre de globale udfordringer håndgribelige i et lokalt og hverdagsligt perspektiv.

Målet med festivalen står klart: Alle besøgende skal have minimum én ting med sig hjem, som de konkret kan gøre for at bidrage aktivt til den grønne omstilling.

Hver dag har sit eget tema, og man kan blandt andet glæde sig til følgende:

-Torsdag – Åbningsdag: Krydsfelt åbner med politik, erhverv og forskning krydret med fælles musik- og danseoplevelser. Jesper Theilgaard tager temperaturen på klimaet, mens Mads Langer og Thure Lindhardt i Klimapolet tager dine hverdagsdilemmaer op. Om aftenen blænder Black Box Dance Company op for deres danseforestilling, og Mads Langer synger for, når solen synges ned.

-Fredag – Fødevarer og landbrug: Denne dag sætter Krydsfelt fokus på maden og hvor den kommer fra. Jesper Theilgaard sætter landbruget og forbrugerne sammen for at debattere fremtidens klimarigtige fødevareproduktion. Brian Mikkelsen vil fortælle om, hvordan kultur, erhverv og naturvidenskaben kan arbejde tættere sammen for at fremme vækst i Danmark i en post-Corona-æra. Fredagen står også i børnenes tegn, hvor de kan komme på Madjagt med Micki Cheng og møde Naturkrafts team af formidlere.

-Lørdag – Produktion og forbrug: WestWind Challenge og Ringkøbing-Skjern Bibliotekerne vil sammen med Forenede Danske Elbilister og Jan Gintberg tage os tæt på elbilerne. Man kan høre mere om eventen WestWind Challenge og selv prøve de eldrevne køretøjer og høre spændende nyt om fremtidens energiforsyninger. Den lokalt fødte Tina Tarpgaard danser os ind i forbindelsen mellem bevægelse og naturens kræfter. Dagens sluttes af med Pernille Louise Sejlund og Jesper Theilgaards fælles klimakoncert.

-Søndag – Kyst og fiskeri: Vesterhavet ligger i nabolaget, og søndag sætter vi derfor kysten og fiskeriet under lup. Klimatorium og Kattegatcentret kommer og formidler om havet og sammenhængen med klimaet. Denne dag er samtidig Krydsfelts sidste dag, hvor Jesper Theilgaard og Christian Have samler op på indtrykkene fra de fire dage.

Med Krydsfelt har vi skabt en festival, som er helt enestående. Der er ikke blot tale om en traditionel kulturfestival med optrædende på en scene, og det er heller ikke bare en faglig konference, der præsenterer ny og vigtig viden. Tværtimod er det den bedst tænkelige krydsning af disse to, forklarer Hans Østergaard (V) som er borgmester i Ringkøbing-Skjern kommune.

-Vi tror på, at det er med denne kombination af naturvidenskab og kultur, at vi bedst får formidlet til danskerne – og ikke mindst børn og unge – hvordan vi i fællesskab kan skabe en grønnere og dermed mere bæredygtig fremtid. Især når det kommer til det lokale og hverdagslige perspektiv. Netop derfor er vi stolte af, at så mange aktører og organisationer i Naturkrafts lokalområde har valgt at bakke op om og blive en del af Krydsfelt. Tilføjer Hans Østergaard