Af Redaktionen

Regeringen og partierne bag finansloven for 2020 er enige om barselsudligningsordning for selvstændige.

Fremover bliver de selvstændige omfattet af Barsel.dk på samme vilkår som de private arbejdsgivere. Det betyder, at selvstændige udover barsels dagpenge fremover kan få kompensation fra ordningen, når de går på barsel og dermed få større økonomisk sikkerhed til eksempelvis at dække faste udgifter i virksomheden imens de er på orlov.

Beløbet bliver beregnet ud fra, hvor meget den enkelte selvstændige tjener.

Barsel.dk er en fælles udligningsordning, som alle private arbejdsgivere indbetaler til, hvis ikke de er med i en overenskomstfastsat udligningsordning. Arbejdsgiverne kan få refusion til at dække lønudgifterne til medarbejdere på barsel. Forslaget lægger op til, at selvstændige skal indbetale til ordningen fra oktober 2021, men få kompensation allerede fra april 2021, hvis de går på barsel – med tilbagevirkende kraft til januar 2021.

Forslaget sendes nu i høring, og regeringen forventer at fremsætte det i november med henblik på ikrafttrædelse til januar.

Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard:

-Jeg er glad for, at vi nu forbedrer barselsvilkårene for de selvstændige. Økonomisk usikkerhed under barsel skal selvfølgelig ikke afholde kvinder fra at springe ud i en tilværelse som selvstændig, så vi tager også et skridt i den rigtige retning, når det gælder ligestillingen på arbejdsmarkedet. Det har der længe været behov for.

Beskæftigelsesordfører, Radikale Venstre, Samira Nawa:

-Oprettelsen af barselsfonden har været afgørende for Radikale Venstre, og det er en stor glæde at den nu bliver til virkelighed. Det er en kæmpe sejr for ligestillingen, da barselsfonden baner vejen for at flere kvinder vælger at blive iværksættere og for at mandlige iværksættere kan gå på barsel og tilbringe tid med deres helt små børn.

Ligestillingsordfører, Socialistisk Folkeparti, Astrid Carøe:

-Det er et kæmpe skridt, at vi nu giver iværksættere en hovedpine mindre, når de både ønsker at stifte virksomhed og familie. For ingen skal tvinges til at vælge mellem deres familieliv og deres arbejdsliv. Jeg tror, det særligt har afholdt mange kvinder fra at tage springet og udleve drømmen om at starte deres egen virksomhed. Det må selvfølgelig ikke ske, og det hjælper denne ordning med at undgå. Derfor er det også et skridt for ligestillingen.

Beskæftigelsesordfører Enhedslisten, Victoria Velasques:

-Det er en vigtig sejr for ligestillingen og for bedre vilkår for selvstændige, at vi nu sikrer barsel for selvstændige. For os i Enhedslisten er det vigtigt, at vi har mulighed for at tage os ordentligt af vores børn, mens de er helt små, uden at man skal have den store pengepung frem. Derfor glæder vi os over, at selvstændige nu får bedre mulighed for at tage barsel uden at skulle bekymre sig om at kunne betale regningerne. Små børn har lige meget brug for deres forældres kærlighed og omsorg, uanset hvilket erhverv deres forældre har. Jeg håber også, at det betyder, at flere kvinder tør kaste sig ud i at være selvstændige og starte egen virksomhed.