Tekst og fotos: Egill Egilsson

Bramming modelbaneklub – en verden i miniature

Bramming Modelbaneklub blev stiftet i maj 2012 af 35 personer med en fælles passion for modeltog. Dengang manglede de dog lokaler til at realisere drømmen om at køre tog sammen. Det var en simpel Facebook-opfordring, der satte gang i det hele, og efter lidt ventetid fandt klubben i 2017 endelig deres nuværende hjem. Før da havde de haft forskellige lokaler, som ikke levede op til deres ambitioner.

Klubben har siden fået støtte fra lokale sponsorer i Esbjerg, Bramming og Ribe. Selv når medlemmerne tanker hos OK, doneres der fem øre pr. liter til klubben, hvilket hjælper med at holde drømmene kørende.

En klub for Togentusiaster

I dag er der kun tre tilbage af de oprindelige stiftere: Kim, Lars og Preben. Medlemmerne spænder aldersmæssigt fra 20’erne til 60’erne, og selvom det i øjeblikket kun er mænd, håber klubben, at flere kvinder måske en dag vil dele fascinationen for tog. Men for dem, der er med, handler det om meget mere end bare tog. Her er der også plads til at dyrke interesser som elektronik, programmering, historie, modelbygning og de nyeste teknologier, såsom 3D-print, der bruges til at skabe huse, biler og mennesker.

Det, der binder medlemmerne sammen, er ikke kun togene, men også det sociale fællesskab og samarbejdet. At dele viden og udveksle idéer er en vigtig del af klubben, og det har gjort dem til en stærk og engageret gruppe. – Jeg har altid været engageret i foreningsarbejde, fortæller Brian Toft Svendsen, næstformand i klubben. Brians komind i klubben via en lidt sjov indgangsvinkel, det skete under Coronapandemien, hvor han efter eget udsagn var ved at få kuller, og da der så var åbent hus mødte han op, og meldte sig ind i første omgang et år, men han er siden da blevet hængende og er nu den stolte ejer af ca. 10 tog. – det er de store diesellokomotiver, jeg går efter, og de foretrukne mærker er Märklin og Roco, afslutter han.

Togkørsel med tidsplaner og detaljer

Som i den virkelige verden følger togene i Bramming Modelbaneklub også en nøje tidsplan. Hver anden tirsdag kører togene fra kl. 19 til 21, styret digitalt af medlemmerne, der agerer som miniaturelokomotivførere. Alt starter og slutter ved Bramming Station, og præcision er afgørende—hvis et tog afsporer, må alt vente, indtil skinnerne er klar igen.

Klubben mødes også torsdag aften og lørdag formiddag her spises der rundstykker og hygges. Medlemmerne kan nemt bruge flere timer på at forfine detaljer, male landskaber og bygge nye elementer. Projektet er blevet til en levende miniatureverden med en næsten komplet udgave af Bramming by, en del af Esbjerg med det ikoniske Vandtårn, og en historisk version af Esbjerg Havn, som den så ud med kulværker og kraner. De har også genskabt den gamle Falck-brandstation med udrykningslys samt remiserne fra Esbjerg og Tønder. -Jeg interesserer mig for elektronik og 3D print, så det er mig der har tegnet og 3d printet vandtårnet, hvor nogle af de andre medlemmer så har malet det, vi har et rigtigt godt samarbejde, siger Brian toft Svendsen.

Samværet og kærligheden til togene betyder meget

Bramming Modelbaneklub er et projekt, der hele tiden udvikler sig. Selvom toget måske stopper ved en endestation, fortsætter rejsen for klubbens medlemmer. Her finder de en pause fra hverdagen, mens de kører tog med last af øl, kul eller træ, og sammen skaber de minder i et unikt og passioneret fællesskab. -3 gange om ugen er ikke for meget griner Brian, og hans passion for både samvær samt togene skinner tydeligt igennem i samtalen.

Så når man træder ud af den eventyrlige verden på en mild efterårsaften i Bramming, føles det næsten som at forlade en lille tidslomme, hvor toget altid kører—og eventyret aldrig ender.