Af Redaktionen
Der er akut brug for en behandlingsgaranti til unge, der er vokset op i familier med misbrug, siger TUBA på baggrund af den nyeste rapport.
Mindst 1 barn i hver folkeskoleklasse vokser op i et hjem, hvor der er alkoholproblemer, og børn fra familier med misbrug er oftere udsat for vold og har større risiko for at forsøge selvmord. Det fremgår af Børns Vilkårs årlige statusrapport ”Svigt af børn i Danmark”, der udkommer i dag.
I rapporten opfordrer Børns Vilkår regeringen til at udarbejde en national handleplan, der skal nedbringe antallet af børn, der vokser op i familier med rusmiddelproblemer, og sikrer en tidlig senfølgeindsats. Og den melding bakker TUBA fuldstændig op om.
– Børn, der vokser op med forældre, der drikker for meget, har ofte traumatiske oplevelser i bagagen, og det kan give voldsomme konsekvenser langt op i deres ungdomsliv. Derfor opfordrer vi til, at der indføres en behandlingsgaranti til unge fra familier med misbrug, så de får ret til at få gratis, specialiseret hjælp til at få et godt ungdoms- og voksenliv, siger TUBAs landsleder Henrik Appel.
I dag har voksne, der har et misbrug, ret til at få misbrugsbehandling inden for 14 dage, mens deres børn risikerer at skulle vente længe på hjælpen – hvis der overhovedet er et specialiseret tilbud til dem i deres nærområde.
De unge, som TUBA møder, kæmper blandt andet med angst, depression, lavt selvværd og problemer med at fastholde job og uddannelse. Samtidig fortæller 4 ud af 10 unge, der henvender sig til TUBA, fortæller, at der var fysisk vold i deres barndomshjem.
– De har haft en barndom, som bestemt ikke var for børn. Og selv om vi ikke kan give dem deres barndom tilbage, så skylder vi dem at give dem chancen for at få det godt og ikke gentage forældrenes mønstre, siger Henrik Appel.