Af Redaktionen

Snart bliver der endnu en grund til at lægge vejen forbi Esbjerg Strand. Her er et nyt udsigtstårn ved at blive opført som et på én gang let og markant vartegn i det nye havnemiljø.

Udsigtstårnet er blevet til i et samarbejde mellem K. S. Kristensens Mindefond, Fiskeri- og Søfartsmuseet og Esbjerg Kommune. Fonden har doneret ca. 1,2 mio. kr. til Fiskeri- og Søfartsmuseet, som i samarbejde med Esbjerg Kommune opfører tårnet. Esbjerg Kommune bidrager med ca. 0,7 mio. kr.

Museumsdirektør for Fiskeri- og Søfartsmuseet, David Dupont-Mouritzen, glæder sig over samarbejdet med fonden og kommunen om det nye udsigtstårn:

– Jeg vil gerne sige en stor tak til K. S. Kristensens Mindefond for den flotte donation, som har gjort det muligt at opføre et skulpturelt udsigtstårn. Tårnet kan styrke områdets identitet og attraktivitet, og det er noget, der ligger museet meget på sinde. Det mest tilfredsstillende, jeg kan komme i tanke om, er at skabe noget sammen med andre. Og projektet her er et rigtigt godt eksempel på, hvad vi kan få til at ske, når vi løfter i flok, siger museumsdirektør for Fiskeri- og Søfartsmuseet, David Dupont-Mouritzen.

– K. S. Kristensens Mindefond er glad for museets beslutning om at modtage donationen og opføre udsigtstårnet. Fonden glæder sig over, at alle Esbjergs borgere i fremtiden kan nyde udsigten over Esbjerg Strand, de hvide mænd og indsejlingen til byen, siger bestyrelsesformanden for K. S. Kristensens Mindefond, advokat Peter Boe Christensen.

Også formand for Teknik & Byggeudvalget i Esbjerg Kommune, Søren Heide Lambertsen, glæder sig over samarbejdet med Fiskeri- og Søfartsmuseet og fonden om tårnet og ser frem til, at det nye udsigtstårn står klar på Esbjerg Strand:

– Med tårnet får vi en spændende, ny attraktion, som kan være med til at trække endnu flere besøgende til byens nye rekreative område. Jeg håber, at rigtigt mange borgere og besøgende vil få glæde af udsigtstårnet, når vi i foråret er klar til indvielsen, siger formand for Teknik & Byggeudvalget, Søren Heide Lambertsen.

Tårnet er designet af arkitekterne Hasløv & Kjærsgaard med klare referencer til det maritime miljø på Esbjerg Strand. Det ca. 10 meter høje udsigtstårn er tænkt som et stort sejl, hvoromkring en trappekonstruktion med trin og reposer snor sig op til øverste niveau, beliggende godt 7 meter over terræn.

Bygningsværket kommer til at fremstå som en skulptur udført i vejrbestandig beton og rækværk i rustfrit stål. Det enkle, massive sejl gennembrydes af huller, som monteres med lys. I et af hullerne placeres et billede af en sæl i ornamenteret glas. Glasset er samtidig et rækværk, der skal beskytte mod at kravle igennem hullet og falde ned på den anden side.

Tårnet forventes at stå færdigt ved udgangen af november 2020. Da der fortsat bygges på Esbjerg Strand, forventes tårnet først indviet i foråret 2021. Indtil da er der ikke offentlig adgang til tårnet.