Af Redaktionen

Den Jyske Operas unge talenthold sætter fokus på musikkens betydning for identitet i forestillingen Open Square – Bright Light, som kan opleves gratis på Kulturkapellet Aarhus den 23. og 24. maj.

2022 er året, hvor vi samles om musikken i Aarhus. Den Jyske Opera dedikerer fejringen af Music City Aarhus 2022 til deres unge talenthold, TalentU. Unge i alderen 16-23 år undersøger sammen med professionelle aktører, hvordan musikken i deres opvækst har påvirket deres identitet med forestillingen Open Square – Bright Light.

De unge fra TalentU er gået i værkstedet med skuespiller Mia Theil Have, sanger, sangskriver og digital lydkunstner Silje Marie Schjødt og komponist og lydkunstner Marie Koldkjær Højlund. Sammen undersøger de forholdet mellem musik og identitet, og arbejder med spørgsmål som:

– Hvad gør det ved os at høre, synge og spille en bestemt musik?

– Er der perioder i livet, hvor vi er særligt påvirkelige for musikkens kraft?

– Kan lyde – hverdagslyde, larm, reallyde – på velkendte steder mon blive til musik i vores erindringer?

De medvirkende unge er begejstrede for at udforske deres identitet og musikalske ståsted. “Det er utroligt, hvad der dukker op af minder, når vi arbejder,” siger unge Ida Mølgaard fra TalentU og fortsætter: “Jeg havde helt glemt, hvilke sange, der betød noget for mig, men på gulvet hjalp min krop mig med at huske.”

I værkstedet arbejder de unge med alt fra dramatisk fremtræden til lyddesign. De har medbragt sange fra deres tidlige barndom og tidlige teenageår og bruger sangene som inspiration til at skrive ny musik. “Vi er vores sang. Vi har alle en melodi, som er helt unik, en identitet med uendelige variationsmuligheder,” siger Mia Theil Have, som sammen med TalentU står bag konceptet til Open Square – Bright Light.

Open Square – Bright Light er en ungdomsmusikalsk forestilling om dét at mødes – i musikken og i livet – og om at sætte sig selv åbent og kærligt i spil. Det er en kropslig og musikalsk fortælling, der bevæger sig fra barnets uskyldige leg over de unges verden præget af udvikling, mod, tvivl og ambitioner, ud over egne grænser til erkendelsen af, at vi kan miste os selv og vores melodi – men også genfinde os selv og hinanden.

Med inspiration i den tyske digter Peter Handkes skuespil Den time, hvor vi intet vidste om hinanden (Die Stunde da wir nichts voneinander wußten) mødes en række mennesker, alle på vej i forskellige retninger og med forskellige historier i bagagen, på en åben plads med alt det klare lys, som ungdom, forår, menneskelig åbenhed og et snart coronafrit samfund bringer.

“Vi har brug for at mærke, hvad vi egentlig kommer af,” siger Lene Juul Langballe, leder af TalentU og udviklingschef på Den Jyske Opera. Sanselige erindringer som lyde, musik, dufte og synsindtryk hænger uløseligt sammen med identitet ifølge Lene Juul Langballe, som fortsætter: “Her får de unge mulighed for at sætte et nærværende og kunstnerisk udtryk på deres egen historie i en smuk og vedkommende forestilling, som andre – unge som ældre – også kan spejle sig i.”

Forestillingen er for unge mellem 16-25 år og deres voksne. Open Square – Bright Light kan opleves gratis på Kulturkapellet Aarhus den 23. og 24. maj, begge dage kl. 19 og 20. Kulturkapellet er Aarhus Kommunes nye ungescene og centrum for unge, der ønsker at skabe kunst og kultur. Det ligger i det tidligere Amtssygehus i centrum af Aarhus på Tage Hansens Gade.

Open Square – Bright Light er støttet af Kirsten og Gunnar Fonden og Music City Aarhus 2022.