Af Lene Memborg   Fotos: Private

Det var jule-kugleskørt og fyldt med Ho-ho-ho, da flere end 130 julemænd, julekoner og nissebørn fra hele verden i anledning af deres årlige verdenskongres indtog Bakken og København. Julen startede den 22. juli og fortsatte til og med 1. juledag den 25. juli. I dagene kunne man blandt andet opleve julemændenes saltvandsfodbad, juletræsfest og julemændenes forhindringsløb.

Og der blev grint og hygget da julemænd fra hele verden spredte den glade julestemning, havde det sjovt og dyrkede det sociale og kollegiale fællesskab blandt ligesindede. Julemændene kom fra så eksotiske steder som Columbia, El Salvador, Japan og USA, for at mødes med deres europæiske kollegaer og udveksle erfaringer om julemandsgerningen, om juleglæde og naturligvis julemad.

I den forbindelse kan vi nu i Esbjerg prale af at vi har den bedste af dem alle – Michael Koed!

Vi kender ham som den omsorgsfulde og betænksomme julemand fra Esbjerg Storcenter, og fra Børne- og Ungeafdelingen ved Sydvestjysk Sygehus hvor han år efter år har besøgt de syge børn i december måned. Eller når han resten af året tager ud og underholder børn og barnlige sjæle i hele landet, i form af karaktererne klovnen Micki, kaptajn Vom og ikke mindst Jack the Heart.

Klovnen Micki er altid lidt uheldig; han vil så gerne gøre alt rigtigt, men det går ikke altid som han har tænkt sig – han tryller og elsker at laver balloner.

Kaptajn Vom! Ja han er lidt speciel, for som kaptajn er han vandt til at bestemme og det gør han altid. Han er meget striks; specielt over for de voksne, som han ikke synes hører ordentligt efter når han eller børnene siger noget til dem. Hans speciale er fantastiske ballonfigurer.

Jack the Heart er en dygtig tryllekunstner, der sætter en ære i at tilpasse sit show til netop det publikum, som han den dag skal optræde for. Han er den elegante tryllekunstner som alting altid lykkes for, men med et glimt i øjet og en rap replik.

Derudover har Michael Koed også det spændende firma Ballondecor, der leverer fantastisk flotte udsmykninger til ethvert formål – butiksåbninger, jubilæer, fester, barnedåb; her er det faktisk kun fantasien der sætter grænser. Og skulle nogle ønske noget helt specielt kan Ballondecor også bestilles til at afholde ballonskoler, hvor deltagerne lærer at lave ballonfigurer. Der er travlhed hos Danmarks dejligste julemand, der til daglig også arbejder som vægter hos KS-Vagt.

Michael er en ydmyg julemand, for som han siger: “Jeg prøver efter bedste evne at give en hånd med der hvor jeg kan se at jeg kan gøre en forskel, f.eks. ved at lave balloner eller et lille trylleshow; vigtigst er at det giver glæde og måske lindring til dem der kigger på – det være sig på børneafdelingen som julemand, ved Stafet for livet eller andet. Men mit hjerte banker særligt for den juletræsfest, jeg sammen med en masse skønne frivillige afholder i december for socialt udsatte børn. Her får vi besøg af ca. 200 børn, så alle får et frikvarter, med underholdning, kage, frugt og selvfølgelig en kæmpe stor slikpose. Julemanden har naturligvis også sørget for at de alle får en lille julegave med hjem. Det er det som jeg vil kalde en rigtig gammeldags juletræsfest, og jeg elsker det!”

“Hvorfor jeg underholder er temmelig simpelt, for i og med at det er underholdning for børn; jeg elsker og ved ikke noget bedre end at høre og se børn der griner og er glade, de pakker ikke tingene ind, det kommer lige frit fra leveren hvad de mener. Om jeg altid har haft den evne, ved jeg ikke – men børn har nok altid altid kommet hen til mig, det være sig når jeg som privat person er til en fest, så ender det som regel med at jeg leger med ungerne imens alle de andre voksne sidder og snakker. Og det har jeg det rigtig godt med, det gælder også når jeg er ude med mine figurer, og det er jo super dejligt når jeg også helst vil underholde børn; de gør mig glad i låget og giver mig en masse energi.”

Michael Koed blev udnævnt som ÅRETS Julemand af Dansk Julemands laug; hvert år på laugets generalforsamling nomineres 3 kandidater, hvorefter medlemmerne stemmer på den de synes fortjener titlen. Resultatet blev afsløret på Bakken i forbindelse med Julemændenes Verdenskongres 2019. “I år var det jubilæumsår for lauget der fyldte 25 år. og så blev det endnu mere specielt, for jeg blev som den eneste nomineret til årets julemand, hvilket så vidt jeg ved aldrig er sket før. Og ja resten er historie, men jeg er utrolig stolt og beæret over at have fået titlen.”

Michael vi er også stolte over, at have Danmarks dejligste julemand!

www.lidtklovneri.dk

www.ballondecor.dk

www.julemandenfraesbjerg.dk