Tekst og foto: Ebbe Salomonsen

Velkommen til alle nu starter det vi har ventet på: At det skulle blive vores tur på at få børneteater til Esbjerg. Alle sejl er sat til og vi er så klar, og vi glæder os.

Åbningen af APRIL Festival 2022 for børn og unge, med taler af Esbjerg Kommunes borgermester Jesper Frost Rasmussen og Henrik Køhler fra Teater Centrum i Danmark, det kunne ikke være bedre tilrettelagt. Esbjerg vil gerne være ”Bæredygtig Kulturby”. Med denne festival bliver det en flot start med mange skuespiller og forestillinger over hele kommunen, institutioner, skolen mv.

Nu lærer vi børnene at gå i teater og de kan tage forældrene med og vise dem hvor spændene og fascinerende det er og lidt om hvordan man opfører sig i teater.

En del af åbningsfesten er et fantastisk indslag hvor historien om den meget ung prinsesse Margrete der er født i ca. 1186 det sydlige Tyskland og som nu skal giftes med Valdemar Sejre som er konge i Danmark. Hun skal ud på en rejse til landet lagt mod nord med skib. Fortællingen bliver suppleret med musik fra Esbjerg Ensemble. som hjælper med deres spil at underbygge historien. Hvordan er lyden; Af lidt dårligt vejr på turen til Danmark, fluer i maden og i Ribe er der myg på grund af vandet i voldgraven. Der er ingen høje bjerge, som i det sydlige Tyskland det tidligere Bøhmen. Hun bliver kronet og gift med Valdemar i 1202 og bliver Dronning Dagmar.  Et indslag der hylder musikken og historien som er en del af teaterverdenen. 

Dansk Rakkerpark en teatergruppe kom med høj musik ind på første sal og meget hurtigt havde de den fulde opmærksomhed. Gruppen bestod af en høne, en hund, en ged og en kat der i den grad drillede hinanden og skabte kontakt til publikum og især børnene på første række. 

En teatergruppe der overraskede med høje råb, som forskrækkede børn og barnlige sjæle og med musik, komik og masser af bevægelse og hvor hønen lægge et stort æg som skal koges i en lille gryde. En optræden med mange små historie som spiller op til fantasien. 

Elver fra Esbjerg Kulturskole sluttede af med små pop op optræden flere forskellige steder på biblioteket, et godt indslag med mange sjove overraskelser.

”Promise Me – Kabinet K” (Belgien) Internationale Gæstespil

Forestillingen blev afslutningen på ”Åbningsdagen” hvor KomEsbjerg fandt frem til Game Streetmekka i Nørrebrogade som i den kommende uge danner rammen for en række forestillinger. Forestillingen blev ramt af en fejl i strømforsyningen så denne gang blev oplevelsen med lidt nødstrøm og nød lys, men det gjorde ikke oplevelse ringere. Det er hverdag igen og der kommer hjælp så alt er klar til næste forestilling.

En meget fysisk og løssluppen forestilling – storslået i sin fremførelse, men på samme tid også nådesløse, vital og oprørende. Det er er en hyldest til det uhæmmede, det tøjlesløse og det modige i os alle – i en tid hvor alle helst vil være forsikrede, helst imod alt.   Forestillingen tager således livtag med faren og er dermed en hyldest til den uhæmmede nysgerrighed.   ”Promise Me” handler om at slippe kontrollen og risikere noget.

Publikum var til en optræden af overraskende format som på mange måder var grænse – overskridende. Hvor lang kan man komme i samarbejde med børn viste forestillingen tydeligt, når tillid og træning går op i en højere enhed kan man nå langt.