Af Redaktionen Kilde: Stop Spild Af Mad Foto: Michael Bring-Nielsen
At undgå madspild handler i hele taget ikke om, hvad du gør forkert – det handler om, hvad du kan gøre bedre. Det handler ikke om at hygge sig mindre – det handler om at smide mindre ud.
I supermarkedet:
Planlægning er et godt våben i kampen mod madspild. Inden du køber ind, kan du få lavet en madplan, indkøbsliste eller det allernemmeste trick: Tag din smartphone og tag et billede af dit køleskabsindhold. Så ved du hvad du i forvejen har derhjemme, når du i ulvetimen står i butikken og køber ind til aftensmaden.
Køb aldrig ind på tom mave – snup en banan eller en bolle, inden du skal handle. Er du sulten og køber du ind på tom mave, risikerer du at købe mere, end nu har brug for.
Styr din indre hamster – husk at overhamstring, især i jule- og påsketiden, får os til at købe meget mere ind, end vi reelt skal bruge. Pga. den ændrede lukkelov holder mange butikker åbent, også i helligdagene. At købe mad i net-butikker kan også være en god idé.
Vælg mindre størrelse indkøbskurve og indkøbsvogne – flere forskere siger, at butikkernes indkøbskurve og indkøbsvogne er på de seneste 20 år blevet større. En stor indkøbsvogn eller indkøbskurv får dig automatisk til at købe mere ind, end du skal bruge. Har du lyst til at købe kun dét du har brug for, så vælg en mindre størrelse indkøbskurv eller indkøbsvogn. Det er også en god idé at bære indkøbskurven i hånden, i stedet for at trække den efter dig på hjul.
Gå efter datovarer hvis du alligevel skal spise maden i dag. Flere butikker tilbyder i dag datovarer til nedsatte priser. Gå efter datovarerne, hvis du skal bruge maden samme dag – så hjælper du også butikkerne med at mindske madspild og du kan samtidigt spare penge.
Tag den forreste mælk i køledisken, hvis du alligevel skal bruge mælken samme dag.
Mængderabatter er en madspildsfælde – brug mængderabatterne meget fornuftigt og kun hvis du er sikker på, at du får brugt al maden, for ellers er det dine penge ud af vinduet.
Gå efter de ”skæve” frugt og grøntsager og vælg for eks. single bananer – for ellers ender de med at blive smidt ud. En skæv agurk eller en krum gulerod smager ligeså godt som de lige. Har du taget et net med ti appelsiner, hvor en af dem er dårlig, så spørg, om du ikke bare kan betale for de ni.
Køb mad til flere dage – køb bevidst mad til flere dage hav en plan for at trylle resterne af for eks. gårsdagens laks om til spændende laksesalat. Det er ren stafetmad.
Sørg for hurtigt at komme hjem med indkøbene – maden i indkøbsposer, som er stået længe fremme i en varm bil i sommerheden kan udvikle sig til en bakteriebombe.
På café, restaurant eller kantine:
Buffet er en madspildsfælde – bestil hellere enkelte retter (a la carte), i stedet for at kaste dig ud i en buffet.
Tag alt hvad du kan spise – men husk at spise alt, hvad du tager. Hvis der alligevel er kun mulighed for buffet og ikke andet, er det en god idé at starte med små smagsprøver. Første gang du går op til buffeten, kan du tage små smagsprøver på tallerkenen, derved ved du næste gang, hvilke retter du helst foretrækker at spise.
Brug små tallerkener ved buffeten. Fyld lidt mindre på tallerkenen, når du er ved buffeten – det er tilladt at gå flere gange. Og husk at tage en mindre størrelse tallerken, derved levner du mindre og du er heller ikke i fare for at overspise.
Spørg tjeneren om størrelsen på portionen inden du bestiller a la carte – hvis du er usikker på om du kan spise hele retten som du er ved at bestille, så spørg tjeneren om rettens størrelse.
Bestil to forretter i stedet for en forret og en hovedret, hvis du kan fornemme at du ikke kan spise både en forret og en hovedret.
Bed om en doggybag – flere og flere spisesteder har indført doggybags, så man kan tage maden med hjem – og tjenerne tilbyder dem gerne.
Red maden:
Gør en god gerning og vær med til at donere overskudsmad til udsatte – opfordr dine lokale fødevarevirksomheder, supermarkeder, bagerier og andre til at donere deres gode overskudsfødevarer til hjemløse og socialt udsatte.
Giv dem linket til Stop Spild Af Mad’s store gratis portal til donation og modtagelse af overskudsmad www.GratisMad.dk – så maden kommer de lokale danskere i madfattigdom til gode: fattige familier, hjemløse, krisecentre, væresteder, herberger o.lign. Del meget gerne www.GratisMad.dk – du kan derved være med til at redde maden og sørge for at madfattige børn og voksne får mad på bordet. Husk på at det er et absolut must, at overskudsmaden skal være frisk, korrekt opbevaret og korrekt nedkølet – og skal doneres helt gratis.
https://www.webopskrifter.dk/tom-koleskabet/
Kilder:
Stop Spild Af Mad, Fødevarestyrelsen, Samvirke, Landbrug & Fødevarer, Suhrs Højskole, Statens Husholdningsråd, Professionshøjskolen Metropol, Institut for Fødevarevidenskab (KU FOOD) Fødevarestyrelsen og altomkost.dk